healthblog

Ez a szakasz egy-két évig tarthat

Ez a szakasz egy-két évig tarthat

A kutatás azt találta, hogy a terhességi cukorbetegséghez képest az anyai elhízás jelentősebb hatással volt a méhlepény képződésének, véredénysűrűségének és felületének csökkentésére, valamint az anya és a fejlődő gyermek közötti tápanyagcsere-képesség csökkentésére.

Ezenkívül mind az elhízás, mind a GDM befolyásolja a placenta hormontermelését és a gyulladás markereit, ami arra utal, hogy a placenta rendellenesen működik.

A méhlepény olyan szerv, amely terhesség alatt fejlődik ki, és a méh falához tapad. Segíti a fejlődő baba életben tartását és egészségét azáltal, hogy oxigént és tápanyagokat biztosít, valamint eltávolítja a salakanyagokat a baba véréből.

A kutatók megjegyzik, hogy a vizsgálat korlátja a résztvevők kis mintájára vonatkozik, így lehetetlen meghatározni, hogy a magzat neme milyen hatással van ezekre a placenta elváltozásokra.

Az elhízás mindenki számára veszélyes

Az elhízás komoly egészségügyi kockázatot jelent a lakosság körében, és szívbetegségekkel, cukorbetegséggel és megnövekedett halálozással jár. A terhesség alatt az elhízás súlyos szövődményekhez vezethet mind az anya, mind a baba számára.

Például az elhízott terhes nőknél terhességi magas vérnyomás vagy magas vérnyomás alakulhat ki, ami agyvérzést vagy koraszülést okozhat.

A terhességi hipertónia súlyos formája a preeclampsia, amely jellemzően a terhesség második felében vagy röviddel a szülés után jelentkezik. Az állapot vese- és májelégtelenséget, valamint a placentával és a magzat növekedésével kapcsolatos problémákat okozhat.

Az elhízott nőknél obstruktív alvási apnoe is kialakulhat, amely állapot, amikor egy személy alvás közben rövid időre leáll a légzése. Ez az állapot fáradtságot okozhat, és növelheti a magas vérnyomás, a preeclampsia, valamint a szív- és tüdőproblémák kockázatát.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a terhességi cukorbetegségben és a terhesség alatt elhízott nőknél nagyobb valószínűséggel születnek figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben vagy ADHD-ban szenvedő gyermekek.

2022. december 13-án a COVID-19 vakcinát fejlesztő Moderna és a Merck gyógyszeripari vállalat progresszív előrelépést jelentett be a bőrrák egyik leghalálosabb típusaként ismert melanoma elleni védőoltás kialakításában.

A Moderna együttműködik a Merck-kel, hogy tanulmányozzon és létrehozzon egy megvalósítható melanoma vakcinát a rákos megműtött betegek körében. A tanulmány egy mRNS-vakcina-stratégiát és egy olyan gyógyszert kombinál, amely felgyorsítja az immunrendszer működését, és kedvező eredményeket hoz a melanómás betegek számára.

Mi a megvalósítható bőrrák elleni védőoltás?

A vakcinával és a Merck Keytruda immunterápiájával a csapat jelentős különbséget látott a betegek túlélési arányában. „Nagyon izgatottak vagyunk, a Merckkel nagyon gyorsan haladunk a tanulmány 3. fázisába” – nyilatkozta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója a CNBC-nek. A 3. fázis jellemzően a kutatás legköltségesebb szakasza, mielőtt a gyógyszert hivatalosan jóváhagyják.

A kutatás megállapította, hogy a potenciális vakcinát bevett betegcsoport és Keytruda 44 százalékos kimerülést észlelt a rák kiújulásában és a halálozás kockázatában is. A vizsgálat és a kezelések körülbelül egy éve folynak, kivéve azokat a betegeket, akik súlyos mellékhatásokkal vagy kiújulással küzdöttek.

A kutatásba 157 3. és 4. stádiumú melanomában szenvedő beteget vontak be, akiknek daganatait a vizsgálat megkezdése előtt műtéti úton távolították el. A kettő kombinációja összességében biztonságos volt, de néhány gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatás a kombinált kezelésben részesülők 14,4 százalékánál, és 10 százalékánál a csak Keytrudát kapó résztvevőknél jelentkezett.

A Moderna és a Merck azt tervezik, hogy 2023-ban kezdik meg a 3. fázist, és tovább kívánják folytatni más típusú daganatok vizsgálatát. A két gyógyszeripari óriáscég 2016-ban egyesült a munkavégzésre, és a kettő célja a munkájukból származó költségek és nyereség megosztása.

"Ez óriási előrelépés az immunterápia terén" – mondta a Merck globális klinikai fejlesztésért felelős vezetője, Eliav Barr tiszti főorvos. „Ez az első alkalom, hogy valóban erős jelet látunk a rák elleni védőoltással. Ez az első alkalom, hogy megmutathatjuk, hogy a Keytruda által biztosított immunválasz fékeinek feloldásával, valamint egy rendkívül jó vakcinával nagyszerű immunválaszt váltunk ki.”

A Moderna tiszti főorvosa, Paul Burton azt is hozzátette, hogy az mRNS-vakcina-technológia és a Keytruda kombinációja "megvan a képessége arra, hogy új paradigmát jelentsen a rák kezelésében".

A potenciális vakcina létrehozásához a kutatók a betegek daganatait és egészséges szöveteit vették át, hogy mintákat elemezzenek és megfejtsék genetikai szekvenciájukat. Ezután elkülönítették a rákhoz kapcsolódó mutáns fehérjéket, amelyeket aztán egy egyedi rákvakcina elkészítéséhez használtak fel. Amikor a vakcinát befecskendezik egy betegbe, a sejteknek kifogástalan másolatokat kell létrehozniuk a mutációkról, hogy az immunrendszer felismerje és lerombolja. Azt remélik, hogy nyolc héten belül sikerül elkészíteni a vakcinát.

Hogyan néz ki a vakcina létrehozása?

Az új vakcinák létrehozásakor erőteljes tesztelési és jóváhagyási folyamatok zajlanak a közösség biztonságának biztosítása érdekében. A kutatástól a klinikai vizsgálatokig az új vakcinák kifejlesztése hosszú időt vesz igénybe. A legtöbb esetben az új vakcinák előállítása során néhány ciklus van.

Az első a feltáró szakasz, ahol minden alapkutatás kezdődik. Ez a lépés két-négy évig is eltarthat, és általában szövetségi finanszírozásban részesül a betegség kezelésében.

Aztán elérkezik a preklinikai szakasz, ahol a szövetkultúra vagy sejttenyésztési rendszerek és az állatkísérletek jönnek a képbe. Ez a szakasz több információt és ötletet ad a kutatóknak arra vonatkozóan, hogyan reagálnának a sejtek az emberben. Számos oltóanyag-kérelmező ebben a szakaszban kudarcot vall, mivel nem hozzák létre a szükséges immunválaszt. Ez a szakasz egy-két évig tarthat. Ha a potenciális vakcina átjut a preklinikai stádiumon, akkor a klinikai fejlesztésbe kerül, amelynek három fázisa van.

Az 1. fázis során az emberek egy kis csoportja megkapja a próbaoltást. A 2. fázisban a tanulmány kibővül, és meghatározott embercsoportokra, például életkori és fizikai egészségi csoportokra irányul. Ez az a fázis, amikor a potenciális vakcina biztonságosságát és hatékonyságát jobban tesztelik. A 3. fázisban az alapvető cél az, hogy https://sexgod-me-gummies-official.top/ biztonságosan kiosztjuk az oltóanyagot egyének nagy csoportjának, hogy alaposan teszteljék. A 3. fázis során több tényezőt is figyelembe vesznek, beleértve annak hatékonyságát is.

Ha minden jól megy, itt az ideje a hatósági felülvizsgálatnak és jóváhagyásnak. A potenciális vakcinát fejlesztő cégnek be kell nyújtania egy biológiai engedélykérelmet az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA), és megkezdi az ellenőrzést. Ha engedélyt adnak, az FDA továbbra is nyomon követi a vakcinát és biztosítja annak biztonságát. A jóváhagyást követően megkezdődhet a vakcinák gyártása, és megkezdődhet a minőség-ellenőrzési lépés.

Több mint 155 000 amerikai kapja meg az eredményeket, akik megosztották DNS-üket tudósokkal, hogy többet tudjanak meg a genetikáról. December 13-án az Országos Egészségügyi Intézet bejelentette, hogy elkezdi tájékoztatni a vizsgálat résztvevőit néhány korai megállapításról.

A tanulmányt azért végezték, hogy megértsék az emberek genetikája, környezeti tényezői és személyes szokásai mögött meghúzódó sorrendet, hogy meghatározzák általános egészségi állapotukat. Ha valamelyik önkéntes az 59 öröklött betegség vagy lehetséges gyógyszerszövődmény közül egyet vagy többet hordozott, az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) elkezdi értesíteni őket.

Mi az NIH kutatási projektje?

Az NIH All of Us nevű programja egy közös kutatási erőfeszítés, amely az Egyesült Államokban egymillió vagy több személy egészségügyi adatait gyűjti össze 10 vagy több éven keresztül. A tanulmány az önkéntesek környezetére, biológiájára és szokásaira összpontosít.

A program célja annak megismerése, hogy ezek a tényezők hogyan hatnak az egészségre. A tanulmány meghatározza, hogy a résztvevőknél megnövekedett-e az öröklött egészségügyi állapotok vagy a gyógyszerek kockázata, és segítséget nyújt bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében.

„A tudás hatalmas. Azáltal, hogy az egészséggel kapcsolatos DNS-információkat visszajuttatjuk a résztvevőknek, megváltoztatjuk a kutatási paradigmát, kétirányú utcává alakítva azt – tudományos és személyes felfedezéseket is elősegítve, amelyek segíthetnek az egyéneknek eligazodni saját egészségükben” – mondta az All of Us Research Program vezérigazgatója. Josh Denny tiszt, MD, MS

A projekt önkénteseinek körülbelül 80 százaléka olyan közösségekből származik, amelyek történelmileg alulreprezentáltak az orvosi kutatás területén, és az önkéntesek nagyjából fele faji vagy etnikai kisebbségi csoporthoz tartozik. Mindannyian 2020 decemberében kezdtük visszaadni a genetikai eredetre vonatkozó eredményeket az egyéneknek, és körülbelül 175 000 résztvevőnek adott eredményt, és havi 6000 eredmény várható.

Mik mindannyiunk értékei?

Az All of Us kutatási program alapvető értékeket állított fel a legjobb élmény és eredmény biztosítása érdekében. A részvétel nyitott arra jogosult felnőttek számára, akik az Egyesült Államokban élnek. A program jelenleg csak felnőtt önkénteseket fogad, és a jövőben gyermekek is részt vehetnek benne.

Az NIH szerint a résztvevőket partnereknek nevezik, hogy bizalmi kapcsolatot építsenek ki, és megmutassák az ügynökség elkötelezettségét a tanulmány iránt. „A résztvevőinkkel kialakított ilyen típusú partnerség kulcsfontosságú a bizalom kiépítésében és azon elkötelezettségünk teljesítésében, hogy olyan kutatásokat hajtsunk végre, amelyek mindenki számára értelmes betekintést nyújthatnak” – mondta Denny.

Mindannyian értékeljük az átláthatóságot, és a résztvevők tudatában vannak az információik felhasználásának és megosztásának. A résztvevők megtekinthetik adataikat, és kiválaszthatják, mit szeretnének látni másoknak.

A csoportos kutatási adatbázis nyilvános, az információkhoz bárki hozzáférhet. Egyedi kutatási adatbázisok csak akkor állnak rendelkezésre, ha az önkéntes hozzájárul az információk nyilvánosságra hozatalához. Az adatokat egy biztonságos felhőrendszerben tárolják, amely megfelel a Szövetségi Információbiztonság-kezelési Törvény kritériumainak, és a folyamatban lévő biztonsági teszteket minden résztvevő védelmére használják.

„Részvevőink törődnek egészségükkel és az orvosi kutatásokkal. Arra törekszünk, hogy felelősségteljes, hozzáférhető és hatásos módon osszuk meg velük az információkat, ami tiszteletben tartja a belénk vetett bizalmukat, és eszközöket biztosít számukra, hogy továbbra is többet tudjanak meg saját egészségükről” – mondta Karriem Watson, a program megbízásért felelős igazgatója.

Contents